11.04.2019.

Za montažu i dekoraciju gipsanih plafona je potrebno oko sedam dana dpk je za montažu elastičnih plafona potrebno 3-4 sata.
Elastični plafoni su otporni na vlagu i ne propuštaju vodu tako da se oni preporučuju za upotrebu u vlažnim prostorijama usled propuštanja vode mogućnost opterećenja je do 100 litara po m2, dok gipsani plafoni nisu preporučljivi za upotrebu u prostorijama gde ima vlage i ako dođe do propuštanja vode potrebna je zamena delova gipsanih ploča ili potpuna zamena.
Što se tiče održavanja gipsanih plafona ukoliko dođe do prljanja (masnoće od pripremanja hrane, fleke od vina, slojeva isparenja od duvanskog dima) potrebno je ponovno bojenje svih površina plafona, usled prljanja elastičnih plafona potrebna je samo meka krpa suva ili vlažna.
Rok trajanja gipsanih plafona može trajati bez renoviranja oko 10-tak godina ali je potrebno krečenje svake 2-3 godine, dok je za elastične plafone rok trajanja oko desetak godina (preporučuju proizvođači) mada stručnjaci tvrde da on mođe trajati i do 50 godina.

Scroll